10% FUEL SAVING ON AVERAGE

What is Surbo? Achieve red line by 1/2 throttle for manuals, and higher revs than usual for autos! Surbo price in Singapore Surbo in various countries Why choose Surbo? More horsepower with Surbo How Surbo works user-reviews-Surbo cars-fitted-with-Surbo

Surbo In Indonesia

Currently there is no importer for Surbo in Indonesia. We, the makers of Surbo, invite you to be our dealer here.

Soalan Lazim

1. Untuk Apakah Surbo digunakan?

J: Surbo adalah untuk menarik udara dari atmosfera lebih cepat melalui penapis udara, mewujudkan mampatan udara yang lebih tinggi dalam enjin. Ini memberikan tekanan sederhana dalam enjin supaya ada kemampuan yang lebih besar untuk mempercepat, dan had rpm dicapai dengan hanya separuh pencepat. Sebagai pemecut ditekan kurang untuk keadaan kebanyakan, penggunaan bahan api dikurangkan sebanyak 10% secara purata, dan pelepasan ekzos termasuk CO2 asap dan diesel juga diturunkan.

2. Bolehkah Surbo dipasang untuk enjin diesel?

J: Ya, sila rujuk diesel tentang kelebihan Surbo untuk kenderaan diesel.

3. Bolehkah Surbo dipasang untuk enjin suntikan bahan api?

J: Ya, ia berfungsi bagi kebanyakan enjin, EFI, diesel atau carburetor.

4. Bolehkah Surbo dipasang dalam kereta yang sangat lama?

J: Ya, selagi kereta ini sangat lama tidak mempunyai apa-apa masalah besar dan pemasangan Surbo kedap udara. Pemilik perlu memeriksa enjin, dan menggantikan mana-mana tiub udara pecah di sekitar manifold atau minyak petak enjin sebelum memasang Surbo.

5. Adakah mudah untuk pasang Surbo?

J: Ya, kerana kita telah dikategorikan kebanyakan enjin mengikut pengambilan udara mereka, dan melatih pengedar kami dengan panduan. Masa yang diambil untuk pemasangan Surbo adalah kira-kira 1 jam setiap kereta.

6. Manakah bahagian enjin saya akan ditanggalkan sebelum memasang Surbo?

J: penapis udara dan paip udara utama selepas ia akan ditanggalkan pertama. Surbo akan dipasang di bahagian berbentuk silinder yang sesuai dalam paip itu, dan selepas itu sejauh mungkin semua bahagian ditanggalkan akan dipasang semula seperti asal. Kami akan memaklumkan kepada anda terlebih dahulu perubahan dilihat jika apa-apa, sebelum memulakan kerja.

7. Apakah Surbo akan menggantikan penapis udara saya?

J: Tidak, Surbo biasanya tidak menggantikan mana-mana bahagian asal. Ia boleh dimasukkan ke dalam paip udara utama selepas penapis udara, atau di lubang masuk atau keluar kotak penapis, dengan penyesuai getah yang sesuai. Jika kes udara penapis asal telah digantikan sepenuhnya oleh penapis bulat di atas enjin supaya tiada paip untuk meletakkan Surbo, kami akan meminta penapis udara asal.

8. Bolehkah Surbo dipasang bersama penapis kon terbuka?

J: Ya, jika kereta anda sudah datang dengan itu. Surbo boleh dipasang di dalam paip udara utama asli selepas kon, atau paip logam diubah selepas kon. Walau bagaimanapun, tiub penyejukan minyak U (pernafasan hulu, yang ditunjukkan dalam Bagaimana Surbo Berfungsi) mesti dipasang kembali seperti asal. Jika tidak, Surbo akan menghadapi kebocoran melalui pernafasan penyejukan L pada hiliran yang bergabung dengan pancarongga iaitu manifold. Oleh kerana itu, penapis kecil 2 inci bulat sebagai ganti U pun tidak dibenarkan. Juga, jika terdapat meter aliran udara, Surbo perlu dipasang selepas ia (bermaksud antara ia dan paip udara utama). Rujuk reka bentuk paip untuk Surbo atau Dwi_Surbo dalam halaman Dwi Surbo.

9. Adakah saya perlu untuk mengubah suai enjin saya untuk pemasangan Surbo?

J: Tidak, biasanya tidak perlu memotong apa-apa untuk pemasangan Surbo. Dalam kebanyakan keadaan lebih baik untuk mengekalkan semua bahan-bahan asal yang berkualiti lebih baik. Lebih mudah pun untuk menyesuaikan Surbo pada peralatan asal. Walau bagaimanapun, jika beberapa bahagian enjin anda telah diubah oleh pihak ketiga, dan ada apa-apa perubahan dari sana yang penting kepada fungsi Surbo, kami akan memaklumkan kepada anda sebelum kerja dimulakan. Anda juga boleh membaca Panduan Untuk Menyelesaikan Masalah Surbo untuk mendapatkan maklumat mengenai aksesori yang tidak serasi dengan Surbo.

10. Bolehkah saya memasang Surbo diri sendiri?

J: Ya, jika tiada peniaga Surbo di kawasan anda. Kami boleh membantu anda melakukannya melalui e-mel. Selepas itu, jika anda suka, anda boleh memohon untuk menjadi seorang peniaga di kawasan anda.

11. Bolehkah Surbo diletakkan pada motosikal?

J: Ya, sila rujuk kepada Surbo untuk motosikal.

12. Bagaimana saya boleh mengeluarkan Surbo?

J: Surbo mudah dikeluarkan dengan alat biasa seperti pemutar skru.

13. Sebelum servis, saya perlu mengeluarkan Surbo?

J: Biasanya tempat pemasangan Surbo adalah tidak diganggu oleh mekanik. Walau bagaimanapun, jika ia adalah satu perkhidmatan utama, anda mungkin ingin untuk mengeluarkannya dengan alat seperti pemutar skru. Selepas servis, kami mencadangkan anda meminta peniaga Surbo anda untuk pasang Surbo. Jika tidak, anda boleh pasangnya diri sendiri jika anda telah diarahkan oleh peniaga kali pertama Surbo dipasang.

14. Adakah saya akan kehilangan jaminan kereta baru saya jika saya memasang Surbo?

J: Oleh kerana kebanyakan kerja kami boleh balik seperti asal, terdapat jarang mana-mana isu dengan bengkel ejen. Kami akan memaklumkan kepada anda apa-apa perubahan kepada pengambilan udara anda sebelum memulakan memasang Surbo. Anda juga boleh tanya kepada agen kereta anda jika tidak pasti. Sehingga kini tiada siapa yang diketahui telah hilang jaminan kerana mempunyai Surbo. Walau bagaimanapun, jika anda akan membuat tuntutan terhadap ejen bagi kecacatan kenderaan, ia adalah baik untuk menanggalkan setiap barang-barang tambahan, termasuk Surbo. Selepas tuntutan anda mungkin hubungi kami untuk memasangnya semula.

15. Saya akan dapat merasai peningkatan prestasi enjin serta-merta?

J: Pasti! Tiada rasa, tiada jualan! Dengan Surbo, kami menjamin garis merah pada meter rpm dengan setengah pendikit jika kereta anda adalah manual. Jika kereta anda adalah automatik, anda akan mendapat pendikit yang lebih sensitif, rpm lebih tinggi daripada biasa jika dikehendaki. Kotak gear perubahan atas atau ke bawah dengan mudah juga.

16. Bolehkah Surbo memberikan prestasi yang lebih baik, dan belayar dengan lancar?

J: Ya, untuk contoh, rujuk Kelajuan Tinggi Dan Pecutan yang lebih baik . Mempercepatkan menjadi lebih mudah walaupun dalam gear teratas jadi masa perjalanan boleh dipendekkan untuk keselesaan. Surbo menggerakkan enjin dengan lancar dengan tekanan udara sederhana yang memberikan lebih kuasa kepada enjin, supaya pencepat ditekan kurang, menjadikan enjin kurang bunyi. Getaran enjin dikurangkan kerana silinder menjadi lebih seimbang kerana setiap daripada mereka mendapat tekanan udara tambahan ini, manakala dalam enjin biasa hanya silinder-silinder mampatan dan pembakaran berada di bawah tekanan dan silinder-silinder pengambilan dan ekzos tidak. Ini juga mengurangkan getaran disebabkan enjin pada bahagian-bahagian lain kenderaan. Pengurangan getaran meningkatkan kelicinan dan kecekapan enjin, yang membawa ekonomi bahan api.

17. Adakah terdapat apa-apa lagi yang saya perlu menambah untuk meningkatkan prestasi Surbo ini?

J: Tidak perlu, kerana Surbo dapat memberi prestasi yang baik dengan sendiri. Walau bagaimanapun, untuk memaksimumkan sensitiviti, gunakan Meter Boost untuk mengaktifkan Surbo.

18. Kereta saya sudah diubahsuai dengan kuasa tambahan. Bolehkah Surbo meningkatkan kuasa lagi?

J: Ya, kebanyakan masa yang mungkin. Sila rujuk kepada "The Real Thing" .

19. Berapa banyak kuasa pecutan Surbo boleh menambah?

J: Ini bergantung kepada kereta berkenaan dan kaedah anggaran. Sebagai contoh, pemilik sebuah ESI Civic 125 bhp (dengan Surbo) berkata beliau memotong Civic VTi 160 bhp rakannya, menjelang separuh kereta sehingga gear 3. Ini menunjukkan bahawa pada gear rendah, Surbo berkesan meningkatkan kuasa pecutan sebanyak 30% (= 160/125). Dari segi tork Surbo boleh meningkatkan ia sehingga 18% seperti yang ditunjukkan oleh Ujian Dynamometer . Dari segi masa 0-100 km se jam, sebuah kereta Proton 1.5 EFI mengambil masa 8 saat untuk mencapai 100 kilometer sejam, turun dari 11 pada asalnya (keputusan ini telah dicapai dua kali, sekali dengan Ah Tee peniaga kami di Kuala Lumpur dan yang lain oleh pelanggan). Dari segi praktikal, kuasa pecutan tambahan kenderaan dilengkapi Surbo membolehkan ia menggunakan bahan api kurang, mengeluarkan kurang hidrokarbon atau asap, dan elakkan ketukan enjin (yang datang dengan tekan pemecut sepenuhnya).

20. Bolehkah 2 Surbo dipasang dalam 1 kenderaan?

J: Ya, itu dipanggil Dwi Surbo, yang menyampaikan tork 10% lebih daripada Surbo tunggal dari 2500 ke 3000 rpm, dan dengan itu lebih 5% penjimatan bahan api. Ini terdiri daripada dua Surbo sejajar dipasang bersama-sama dengan tidak lebih daripada 1.25 inci ruang di antara mereka, berjumlah 11 inci dalam garis lurus sahaja, kerana Surbo atas yang lebih jauh dari pendikit perlu Surbo yang lebih rendah untuk menariknya ke dalam vorteks. Jika anda sudah mempunyai satu Surbo dan berpuas hati dengan itu, anda boleh menambah satu lagi untuk membentuk Dwi Surbo jika ruang membolehkan.

21. Adakah Surbo memerlukan elektrik?

J: Tidak

22. Adakah suis untuk menghidupkan Surbo?

J: kaki kanan anda adalah satu-satunya kawalan. Sila rujuk Bagaimana Surbo Kerja

23. Apa prinsip Surbo berdasarkan?

J: pemampatan udara melalui vorteks kelajuan tinggi, dan enjin brek semula. Untuk maklumat lanjut, sila rujuk Bagaimana Surbo Berfungsi

24. Bagaimana Surbo memaksa udara ke dalam enjin, dan dari mana ia mendapatkan kuasa ini?

J: Kedua-dua muka surat yang berikut boleh menjawab soalan ini
1. Analisis Tenaga Sistem Surbo .
2. Bagaimana Surbo Kerja

25. Mungkinkah Surbo kerosakan omboh?

J: Tidak, halaman Analisis Tenaga Sistem Surbo menunjukkan bahawa tekanan dalam silinder sebenarnya lebih rendah, kerana setengah pendikit (mampatan udara sederhana) cukup membawa enjin kepada garis merah rpm.

26. Bolehkah kerosakan Surbo enjin?

J: Tidak, Enjin dengan Surbo tidak perlu bekerja keras seperti sebelum Surbo, kerana ia dibantu oleh tekanan udara dari Surbo, dan enjin brek semula. Peningkatan tork bermakna pemecut tidak perlu ditekan sebanyak seperti sebelum Surbo, jadi bahan api disuntik dan haba yang dicipta di dalam enjin dikurangkan, dan kemungkinan ketukan enjin pun dikurangkan. Oleh itu, dengan Surbo enjin itu mungkin mempunyai kehidupan yang lebih lama.

bacaan lanjut:
Bagaimana Surbo Boleh Bantu Memanjangkan Hayat Enjin
Analisis Tenaga Sistem Surbo

27. Adakah saya perlu menggunakan 98 oktana, atau 92/95 oktana selepas pemasangan Surbo?

J: Biasanya, petrol dengan nombor oktana (RON) yang terlalu rendah tidak boleh digunakan dalam enjin mampatan yang tinggi, kerana petrol di bawah tekanan boleh mencetuskan sendiri, yang boleh menyebabkan api yang turun pada omboh yang sedang naik. Ini dipanggil ketukan enjin dan boleh merosakkan enjin. Walau bagaimanapun, dengan Surbo, ia mungkin ok untuk menggunakan petrol dengan oktana yang lebih rendah daripada yang disyorkan oleh pengeluar kereta, kerana pemecut sering ditekan kurang dan kurang bahan api disuntik, jadi peluang untuk mengetuk dikurangkan.

28. Apa yang berlaku apabila udara lebih daripada biasa masuk ke dalam enjin, supaya nisbah udara-bahan api naik? Tidak ada sepatutnya nisbah udara-bahan api ditetapkan?

J: Untuk mengikuti formula kimia bagi enjin pembakaran dalaman, nisbah udara-bahan api perlu ditetapkan, kerana setiap jumlah bahan api memerlukan jumlah tetap udara untuk membakarnya sepenuhnya. Walau bagaimanapun, ini mungkin berada di bawah kawalan, keadaan mantap di makmal, di mana aliran udara terus dengan aliran bahan api. Apa lagi, enjin mungkin bergerak pada kelajuan yang tetap, dan tidak berada di bawah perubahan beban.

Dalam enjin biasa, kerana penghantaran bahan api di bawah tekanan pam bahan api, tetapi pengambilan udara itu tidak tertekan dan juga disekat oleh penapis udara. Jika pendikit secara tiba-tiba dibuka untuk kelajuan lebih ( transien), bahan api pasti akan dipaksa serta-merta, tetapi udara tiba lewat, menyebabkan sebahagian bahan api yang tiba agak awal untuk mempunyai udara yang tidak mencukupi untuk pembakaran penuh. Ini akan menyebabkan pengeluaran pelbagai jenis gas pencemaran. Sebagai contoh, bukan CO2 terbentuk, tetapi CO beracun terbentuk kerana tidak ada oksigen yang mencukupi untuk membakar sepenuhnya. Jika tidak, kita mungkin dapat jelaga dari kenderaan diesel. Atau pelbagai gas dari kenderaan petrol yang tidak boleh dilihat tetapi boleh berbau, jika anda tidak dilindungi daripada kenderaan yang tiba-tiba memecut, terutama kereta automatik walaupun dengan teknologi terkini. Walau bagaimanapun, Surbo boleh membantu kerana ia boleh menarik udara lebih cepat daripada biasa ke arah enjin supaya udara tidak begitu lewat berbanding bahan api. Juga, udara ini, yang dimampatkan, memberikan lebih tork serta-merta supaya kurang pendikit perlu dibuka dan kurang bahan api yang diperlukan untuk kuasa yang sama, bermakna kurang pencemaran akan berlaku. Kelebihan lebihan udara dari Surbo adalah bahawa bahan api itu mempunyai peluang yang lebih baik untuk mencari oksigen cepat untuk menggabungkan. Selebihnya udara bertindak sebagai spring, yang menimbulkan mampatan dan memberikan lebih tork kepada enjin.

29. Adakah perbezaan jika Surbo dipasang sebelum atau selepas penapis udara? Jika ia dipasang sebelum penapis, bagaimana udara akan berputar ke dalam enjin?

J: Jawapannya adalah udara yang tidak boleh, dan tidak perlu berputar sepanjang jalan ke dalam enjin! Vorteks (udara berputar) akan berakhir dalam beberapa inci, dan selepas itu, ia adalah ketumpatan udara yang lebih tinggi sepanjang jalan ke dalam enjin. Pada mulanya, ia adalah pembentukan kepadatan tinggi dalam silinder apabila pemecut dipegangkan atau dilepaskan sedikit. Ini mencipta tekanan belakang yang melalui pendikit, selekoh, dan ditekan pada mulut keluar Surbo untuk menjadikannya berputar udara. Jadi, walaupun Surbo dipasang sebelum penapis, tekanan ini akan kembali kepadanya dan menyebabkan udara yang keluar daripada Surbo untuk berputar. Dalam satu saat, pemecut ditekan (pendikit dibuka semula) tetapi ketumpatan udara yang lebih tinggi di hadapan Surbo memaksa udara untuk terus berputar. Oleh itu, tekanan udara yang lebih tinggi dikekalkan. Rasa memandu sebuah Surbo dipasang sebelum atau selepas penapis udara tidak boleh dibezakan dengan mudah.

Lagi (dalam bahasa)..

Videos:

Watch this video showing how engine revs with Surbo

Watch the video above showing how an engine revs with Surbo. Or watch it with the How it works page.

Video of Volvo XC90 T8 with Surbo, sprinting to 130 kph

Above: video of Volvo XC90 T8 with Surbo, sprinting to 130 kph.

Video of Volvo XC90 T8 with Surbo, sprinting to 211 kph

Above: video of Volvo XC90 T8 with Surbo, sprinting to 211 kph.

Video of Volvo XC90 T8 with Surbo, sprinting to 224 kph

Above: video of Volvo XC90 T8 with Surbo, sprinting to 224 kph.

Site Map:

TESTIMONIALS:

Customer reviews

BENEFITS:

More torque and horsepower (dyno test)

Quick throttle response

10% fuel saving

Easy revving (1/2 throttle to RPM limit)

Instant auto gear kickdown

Faster acceleration

More power uphill

Higher top speed

Brisk overtaking

VEHICLES FITTED BY TYPE:

Automatic

CVT

Petrol turbo

Diesel/ turbodiesel

Hybrid

Manual

Supercharged

How Surbo feels (by car type)

Motorcycles

Natural gas

Surbo pictures Installation Photos

Compatible new cars

Vehicle inspection compliance

TECHNICAL INFO:

What's Surbo?

How Surbo works

Twin Surbo

Surbo5 for large engines

Reduced turbo lag

Surbo vs other accessories

How Surbo can be used

Optimal air compression

Allows lower octane (less engine knock)

Longer engine life (lighter throttle)

Less diesel smoke

Reduced CO2 emissions

FAQ

ABOUT US:

Company history

Surbo's origin

Other applications for Surbo

Surbo wins race in India

Runner up (S'pore race)

Racing gokarts

During the installation

Aftersales/ removal

Lifetime warranty

Re-installation (fits most cars)

Refund policy

Check here for days closed

map-of-surbo-at-vicom-bt-batok

CONTACT US

CHAT ON HANDPHONE

WhatsApp us Find us on Facebook Malay Contact us

HOME PAGE

BUY SURBO OR BE DEALER IN THESE COUNTRIES:

Afghanistan

Aland

Albania

Algeria

American Samoa

Andorra

Angola

Anguilla

Antarctica

Antigua & Barbuda

Argentina

Armenia

Aruba

Ascension Island

Australia

Austria

Azerbaijan

Bahamas

Bahrain

Bangladesh

Barbados

Basque Country

Belarus

Belgium

Belize

Benin

Bermuda

Bhutan

Bolivia

Bonaire

Bosnia & Herzegovina

Botswana

Bouvet Island

Brazil

British Indian Ocean Territory

British Virgin Islands

Brunei Darussalam

Bulgaria

Burkina Faso

Burundi

Cambodia

Cameroon

Canada

Cape Verde

Catalonia

Cayman Islands

Central African Republic

Chad

Chile

China

Christmas Island

Cocos (Keeling) Islands

Colombia

Comoros

Congo-Kinshasa

Congo-Brazzaville

Cook Islands

Costa Rica

Côte d’Ivoire

Croatia

Cuba

Curaçao

Cyprus

Czechia

Denmark

Djibouti

Dominica

Dominican Republic

East Timor

Ecuador

Egypt

El Salvador

Equatorial Guinea

Eritrea

Estonia

Ethiopia

Falkland Islands

Faroe Islands

Federated States of Micronesia

Fiji

Finland

France

French Guiana

French Polynesia

French Southern & Antarctic Lands

Gabon

Galicia

Gambia

Gaza Strip

Georgia

Germany

Ghana

Gibraltar

Greece

Greenland

Grenada

Guadeloupe

Guam

Guatemala

Guernsey

Guinea

Guinea-Bissau

Guyana

Haiti

Heard Island & McDonald Islands

Honduras

Hong Kong

Hungary

Iceland

India

Indonesia

Iran

Iraq

Isle of Man

Israel

Italy

Jamaica

Japan

Jersey

Jordan

Kazakhstan

Kenya

Kiribati

Kosovo

Kuwait

Kyrgyzstan

Laos

Latvia

Lebanon

Lesotho

Liberia

Libya

Liechtenstein

Lithuania

Luxembourg

Macau

Macedonia

Madagascar

Malawi

Malaysia

Maldives

Mali

Malta

Marshall Islands

Martinique

Mauritania

Mauritius

Mayotte

Mexico

Moldova

Monaco

Mongolia

Montenegro

Montserrat

Morocco

Mozambique

Myanmar

Namibia

Nauru

Nepal

Netherlands

New Caledonia

New Zealand

Nicaragua

Niger

Nigeria

Niue

Norfolk Island

Northern Mariana Islands

Norway

Oman

Palau

Pakistan

Panama

Papua New Guinea

Paraguay

Peru

Philippines

Pitcairn Islands

Poland

Portugal

Puerto Rico

Qatar

Reunion

Romania

Russia

Rwanda

Saint Helena

Saint Kitts and Nevis

Saint Lucia

Saint-Pierre and Miquelon

Saint Vincent's & Grenadines

Samoa

San Marino

Sao Tome and Principe

Saudi Arabia

Senegal

Serbia

Seychelles

Sierra Leone

Singapore

Sint Maarten

Slovakia

Slovenia

Solomon Islands

Somalia

South Africa

South Korea

South Sudan

Spain

Sri Lanka

Sudan

Suriname

Svalbard and Jan Mayen Islands

Swaziland

Sweden

Switzerland

Syria

Taiwan

Tajikistan

Tanzania

Thailand

Togo

Tokelau

Tonga

Trinidad & Tobago

Tunisia

Turkey

Turkmenistan

Turks & Caicos Islands

Tuvalu

Uganda

Ukraine

UAE

UK

USA

US Virgin Islands

Uruguay

Uzbekistan

Vanuatu

Vatican City

Venezuela

Vietnam

Wallis & Futuna

Yemen

Zimbabwe

Note: the Surbo is not a moving fan. Beware of other sellers who use our trademark Surbo to sell their products.